Krzysztof Groen - Little Cash
Country music - Groningstalig

Click here to edit subtitle

Veendammer zanger en muziekant Krzysztof Groen van oor sprong countryzanger

Presenteerd zondag 26 november in de heemtuin te muntendam 

Zijn 1e Groningstalige Cd Naor de volgende Ronde Henk Puister

Schreef de liedteksten zang en muziek van krzysztof groen zelf


Het aanwezige publiek liet zich verrassen en was vol waardering over de neiuwe weg die

De zanger is in geslagen Edwin jongedijk is degene waar de zanger zijn inspiratie voor het 

Gronings talige uithaalt hij speelde bij optredens wel eens wat liedjes van jongedijk in

2016 won hij de derde prijs van het grunnegerlaidjesfestival in Groningen als mede de

De publieksprijs hij mocht hier door een Cd singel uitbrengen en dat werd Naor De volgende Ronde

Geschreven door groningse- dichter en liedjesschrijver Henk Puister

Het resultaat nu is een CD met daar op 10 nummers                                                         Krzysztof is gain proater


De cd Op noar de volgende ronde, het Groningstalige debuut van Krzysztof Groen uit Veendam. ,,Dat ik de publieksprijs won vond ik wel mooi.’’

Krzysztof Groen uit Veendam zingt Grunnegs, imiteert niet onverdienstelijk Johnny Cash en houdt van Willie Nelson, Waylon Jennings en Edwin Jongedijk. Groen (net 21) speelt vanaf zijn twaalfde gitaar en krijgt nog elke week les van Margret Maas. Met Little Cash, waarmee hij nummers van Johnny Cash covert, treedt hij op in het hele land.

A
Gronings zingen

Op YouTube vond Groen Edwin Jongedijk. ,,Ik luisterde naar hem en dat zingen in het Gronings sprak mij wel aan.’’ Via Facebook kwam Groen in contact met Jongedijk die hem een tekst van zijn hand toespeelde en Groen vroeg voor een gezamenlijk optreden.

Niet dat Groen, die op 4-jarige leeftijd als Pools jongetje werd geadopteerd door Abel en Frouwke Groen uit Veendam, Groningstalig is opgevoed. ,,Opa en oma Groen praatten Gronings, dus helemaal vreemd was de taal mij niet. Zelf in het Gronings gaan zingen was lastig. Dat was wel even wennen.’’


‘Nooit verwacht dat ik iets zou winnen’

De jury van het laatst gehouden Grunneger Laidjesfestival deelde hem de derde plaats toe. Belangrijker voor Groen was dat hij de publieksprijs won. ,,Meedoen was mooi, maar ik had nooit verwacht dat ik iets zou winnen.’’ Als winnaar van de publieksprijs mocht Groen een single opnemen: Noar de volgende ronde, een tekst van Henk Puister, Groningstalig dichter en liedjesschrijver.

De suggestie om mee te doen aan het Laidjesfestival kwam na een optreden in het streektaalprogramma Toezeboudel van Gerard Lunshof. Groen zong daar een nummer van Edwin Jongedijk. Lunshof stelde hem voor aan Henk Puister en opperde dat het wel een goed idee zou zijn als Puister wat Groningstalige teksten voor hem zou schrijven. ,,Daar heb ik muziek bij bedacht, die ik weer aan Henk heb laten horen en zo zijn we aan de slag gegaan.’’

‘Niets liever dan optreden’

Afgelopen zomer heeft Krzysztof Groen tien nummers opgenomen in de studio van Arnoud van der Laan in Muntendam. Een soloalbum met tien nummers dat ook Op noar de volgende ronde heet.

Groen hoopt dat de cd wordt opgepikt en dat hij er wat optredens aan overhoudt. ,,Ik doe niets liever dan optreden maar mijzelf presenteren vind ik het moeilijkst. Ik ben geen showmaster. Voordat ik een nummer breng, kondig ik het aan en vertel ik iets over de tekst. Dat is het wel. Van verschillende kanten is mij wel aangeraden om aan mijn presentatie te werken, maar dat doe ik voorlopig maar niet. Ik ben nu eenmaal wie ik ben en daar moet het publiek het mee doen.’’

Krzysztof Groen wint Publieksprijs tijdens Tellerlikker Festival 

Winnaar van de Tellerlikker Publieksprijs 2016 is geworden Krzysztof Groen. De jonge zanger/gitarist uit Veendam veroverde met zijn bijzondere stemgeluid en countrysongs de harten van de festivalbezoekers.

De in Polen geboren 20-jarige Krzysztof timmert al flink wat jaren aan de weg en heeft intussen een grote aanhang onder countryliefhebbers in heel Nederland. Met zijn verrassend diepe, sonore stem wordt hij ook wel ‘de Groningse Johnny Cash’ genoemd.

Tijdens het druk bezochte Tellerlikker Festival van afgelopen weekend kon het publiek via ‘ranking’ met sterren een Publieksprijs voor regionaal talent uitreiken. In de Rabozaal traden behalve winnaar Krzysztof Groen op K2(K-Twije), de Band Slaif, het Oldambt Blues Collective, het duo Shanna & Myrthe en singer/songwriter Deniek Schooneveld, die met 325 sterren hoog scoorde bij de toehoorders en tweede werd.

Winnaar Krzysztof kreeg 409 sterren van de festivalbezoekers. De prijs: een romantisch ‘dinner for two’ met wijnarangement in Brasserie De Tellerlikker in Winschoten.

Publicatie Groot Groningen 28-1-2016 


VEENDAM – Veendam heeft een naam hoog te houden als het om soundmixers gaat. In een grijs verleden timmerde Gina de Boer met haar super rauwe stem aan de weg als Janis Joplin. Maar laten we ook Gerrie Wolthof niet vergeten. Wolthof kan de vergelijking met Neil Young meer dan moeiteloos doorstaan. Inmiddels schiet de naam Aron Borgh als komeet omhoog als vertolker van Elvis Presley. En nog is de koek niet op. De laatste tijd rammelt Krzysztof Groen nadrukkelijk aan de deur. Hij beweegt zich vooral in de countryhoek en scoort als een gek met zijn Johnny Cash act.

Zoals de naam al doet vermoeden is Krzysztof van origine niet uit Nederland afkomstig. Op vierjarige leeftijd werd hij door de familie Groen geadopteerd. ,,Ik ben hier gelukkig”, zegt Krzysztof, en heb geen enkele behoefte om terug te gaan naar Polen om mijn familie op te zoeken. Ik heb daar broers en zussen maar vind het goed zo.”

Van kinds af heeft muziek grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de jonge Groen. ,,Mijn opa had een piano, als ik daar naar toe ging moest ik altijd even pingelen. Het bleek dat ik wel aanleg had. Maar eigenlijk is het echte spelen begonnen op de Magreet Hardenbergschool. Een leerkracht nam me mee naar huis. Hij had er een paar gitaren staan en daar mocht ik dan even gebruik van maken. Ik leerde al snel wat akkoorden en toen ik mocht optreden tijdens de talentenjacht op school zei iedereen dat ik door moest gaan in de muziek. Mijn vader heeft contact gezocht met de Muziekschool, maar het duurde een jaar eer ik daar terecht kon. Via via ben ik daarna in contact gekomen met Margret Maas. Op 12-jarige leeftijd kreeg ik al priveles van haar. Nu kom ik er nog steeds, twee keer in de maand een half uur want ik wil me doorontwikkelen.”

Dat zal zeker gebeuren als we pa Abel Groen, die bij het interview aanwezig is, mogen geloven. ,,Krzysztof heeft veel discipline. Hij studeert elke dag twee tot drie uur en dat doet me goed. Muzieklessen kosten geld. Dit is niet erg als je maar zeker weet dat Krzysztof erin doorgaat. Hij heeft er veel plezier in, dan heb ik dat ook. We betalen nu elk de helft van de kosten. Als hij een andere gitaar wil, moet hij er zelf voor sparen.”

De jonge Groen haalde zijn inspiratie uit de countrymuziek die zijn vader regelmatig draaide. Muziek van Willy Nelson, Johnny Cash, en Waylon Jennings schalde er vaak uit de speakers. ,,Maar John Denver was in eerste instantie mijn idool. In 2013 heb ik een cd gemaakt met allemaal nummers van hem”, vertelt Krzysztof. ,,Het eerste visuele contact met Johnny Cash kreeg ik via Youtube. Ik ben nummers van hem gaan spelen en er waren mensen die zeiden dat als ze de ogen dicht deden ze dachten dat de echte Cash zong. Er volgde een concert in De Enk in Zuidlaren, de mensen daar waren vreselijk enthousiast. Langzaam maar zeker komen er steeds meer optredens. Van verjaardagen tot festivals, zoals op het Flower Power Festival in Veendam. Mijn grote wens is zoveel mogelijk op te treden”, aldus de bij de groenvoorziening Veendam werkzame Krzysztof. ,,Ik ben vooraf meestal wel wat zenuwachtig, maar als ik eenmaal op het podium sta, valt alles van me af. En na afloop complimenten krijgen is natuurlijk helemaal te gek.”

Tijdens solo-optreden speelt Groen naast nummers van Johnny Cash repertoire van bijvoorbeeld Don Williams en Willie Nelson. Sinds februari 2015 heeft hij ook een band: Little Cash. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er dan alleen muziek van ‘the man in black’ gespeeld. ,,We repeteren heel weinig. Slaggitarist Michel Scheltema en bassist Johan Kramer komen uit Friesland en drummer Robbert Meinders uit Winschoten. De afstand maakt het erg lastig om vaak te oefenen. Als er een optreden gepland staat, spreken we meestal vooraf iets af. Vaak hebben we gelijk het goede ritme te pakken. We voelen elkaar perfect aan.”

Eigen repertoire speelt Groen (nog) niet en ook een professioneel management ontbreekt. ,,Daar is hij nog niet aan toe”, vindt vader Abel, die zijn zoon naar alle optredend rijdt. ,,Je merkt wel aan alles dat er steeds meer belangstelling voor Krzysztof komt. ,,Dick van Altena bijvoorbeeld, de frontman van de Major Dundee Band, wil hem graag een keertje live horen en van zijn laatste cd Long Black Train die in 2015 door Arnoud van der Laan van Audio Productions is geproduceerd zijn exemplaren naar Amerika en Noorwegen gegaan. Het gaat mooi zo.”

‘Hurt’ en ‘Folsom Prison Blues’ zijn de favoriete nummers van de nieuwe Johnny Cash, die het onzin vindt dat countrymuziek alleen maar voor oudere mensen is. ,,Tijdens mijn optredens is er juist veel jeugd en die gaan dan ook uit hun dak. Er is nog steeds voldoende publiek voor deze muziekstijl.”